Schaamlipverkleining

Wat is een schaamlipverkleining?

Bij een schaamlipverkleining hebben we het over de binnenste schaamlippen, de labia minora. Deze wordt uitgevoerd bij vrouwen die bijvoorbeeld pijn hebben tijdens het vrijen, het sporten of tijdens het dragen van strakke kleding. Ook pijn tijdens het fietsen is een vaak voorkomend probleem. Ook wordt een schaamlipcorrectie uitgevoerd bij vrouwen die vinden dat ze te grote schaamlippen hebben. Hierbij spreken we over een cosmetische ingreep, die soms ook psychosociale redenen heeft. Eigenlijk gebeurt een schaamlipverkleining haast alleen maar vanwege de bovengenoemde redenen. De grootste klacht van vrouwen is dat de binnenste schaamlippen teveel  uitsteken.

Naast een verkleining komen er ook schaamlipvergrotingen voor, een cosmetisch verandering van de buitenste schaamlippen, de labia majora. Bij deze ingreep worden de buitenste schaamlippen voller gemaakt, bijvoorbeeld bij vrouwen die veel zijn afgevallen, om de schaamlippen zo te verjongen.

Voordat er überhaupt iets gaat gebeuren, zal er een consult met de plastische chirurg plaatsvinden om je klachten, maar ook wensen en vragen te bespreken. Ook is het goed voor de chirurg om te weten wat je van de ingreep verwacht. Vervolgens kan hij dan uitleggen wat de schaamlipverkleining inhoudt, hoe het herstel zal verlopen en ook zal hij de risico’s met je bespreken en hoe het resultaat uiteindelijk zal zijn. Je kunt mede bepalen hoe de nieuwe grootte van jouw eerst te grote schaamlippen zal zijn. Er moet wel rekening met de biologische functie van de schaamlippen gehouden worden, dus ze kunnen niet te veel kleiner worden gemaakt.

De schaamlipverkleining zelf

Een schaamlipverkleining van de binnenste schaamlippen noemt men ook wel een labiareductie. Deze reductie vindt meestal onder een plaatselijke verdoving plaats, maar dit kan ook onder algehele narcose. De schaamlipcorrectie duurt ongeveer 1 uur. Er zijn meerdere manieren om de binnenste schaamlippen kleiner te maken. De chirurg zal beslissen welke manier het beste is voor ieder geval en ook naar zijn eigen voorkeur. Bij alle methodes zal er weefsel van de beide binnenste schaamlippen worden weggehaald en zullen er oplosbare hechtingen worden aangebracht, die dus na verloop van tijd op zullen lossen en dus niet nog eens apart verwijderd hoeven te worden. Het is op zich een kleine ingreep en een goede plaatsing van het litteken is belangrijk want zo kan een pijnlijk en trekkend litteken voorkomen worden.

#Schaamlipverkleining #schaamlipcorrectie #te grote schaamlippen